Tuesday, July 14, 2009

10 minggu dalam kandungan


Pregnancy Tickers from WiddlyTinks.com


Pada usianya masuk minggu ke-10, bayi kita sudah kelihatan seperti manusia yang lengkap. Pada minggu ini, payu dara puan akan sedikit membengkak kerana terdapat cecair oestrogen dan progesterone sebagai persediaan untuk menyusukan bayi kelak.

Pada usia kehamilan minggu pertama - minggu ke 10, ibu yang hamil amat memerlukan zat besi. Dengan zat besi tersebut ianya dapat membantu ibu hamil untuk menghilangkan rasa loya, muntah-muntah serta alahan. Dengan zat besi yang mudah hadam juga dapat membantu tumbesaran janin. Antara sindrom yang dapat dicegah atau dikurangkan dengan pengambilan zat besi ini ialah dapat mencegah demam, batuk, selsema,sejuk-sejuk, sakit kepala, sakit gigi dan lain-lain lagi. Paling penting ia juga turut membantu melancarkan aliran darah dan mencegah daripada masalah urat bersimpul di betis dan kaki serta menghilangkan letih dan lesu.


***

Now, tiba masa utk aku menukar saiz baju besar, baju kecit dan suar kecit. Adoila... skrg ni, sumer kain baju kurung dah ketat...setengah drpnya, langsung tak boleh di zip, klu nak cangkuk lagi la...hukhuk! Mengah akak..

Betul, payu dara aku jugak spt dipam2! langsung tak selesa memakai bra... Harus suh en.awk, belikan yg baru! hehe... gd idea!

3 comments:

mar!ahaf!z said...

kene beli baru babe, undies n bra.. utk tujuan memberi ruang2.. hehe

+NADS+ said...

sume2 mmg kena beli baru maa...

chempaka said...

maria : mmg harus ku beli! Tak sabar dah nih... sungguh tak selesa...

Nads : hahaha... otw!!