Thursday, January 28, 2010

Air Selusuh

Sekarg ni aKu diibaratkan spt time bomb! Bila2masa saja boleh meletup..

Tapi hati keibuan ini berkata mungkin lama lagi.. napa rasa2nya melebihi dari tarikh jangkaan?? Rasa jerrrr…harap2 tak benar!

Kerap gak sakit perut sekrg ni, asik membuang ke toilet ajer… sudah la keras2 belaka.. Opsssss…. I’m…sorry!!!!hehe…

Nak cerita pasai air selusuh...beberapa pertanyaan dah disediakan..

1- Boleh ker minum?
2-time bile nak minum?
3- Elok ke minum?
4-naper dr. tak kasik minum?
5-Memudaratkan ker?

Time aku masuk wad aritu, mak aku pun dah bekalkan dgn air selusuh.. tapi aku tak minum lagi... takut!!

Air selusuh tu, mak aku tak pun amek kat bomoh ker pak dukun ker? tidaaakk! Mak aku suh sorg ustaz yang buatkan...

Ader gak la memgooglekan air selusuh ni... info nyer byk yg berbeza2~

Setengh org kata tak bagus.. sbb kita akan rasa sakit teramat2 tapi tak bukak2 pun laluan baby.. Fakta ini disokong oleh ustaz yang buatkan air selusuh aku tu.. dia kata, klu minum awai2 spt kita memaksa baby utk kuar awal!!

Sesetengah plak org kata..bagusss! senang nak bersalin, cepat bukaannya terbukaa.. proses kelahiran plak cepat.. ibu tak la rasa sakit..

Mcm2 lagi laa.. kendian aku terjumpa satu blog ini, http://nadsweetstory.blogspot.com/2009/07/air-selusuh.html

Byk info dalam ni boleh kita kongsikan bersama...

Cara Membuat Selusuh

Para ulama menghasilkan selusuh berpandukan pelbagai ayat di dalam al-Quran. Langkah-langkah untuk membuat selusuh:

Cara A

1. Al Fatihah
2. Surah al Hasyr ayat 21
3. Selawat Syifa (Penyembuhan)
4. Bacakan doa : "Ya Allah, dengan hak Maryam dan dengan hak mereka yang diturunkan kepadanya Surah Maryam, ringankanlah daripadanya (sebut nama ibu yang hamil berbintikan ibunya) sakit bersalin dengan rahmat Engkau wahai Tuhan Yang Maha Pemberi Rahmat". Kemudian ditiup pada air atau minyak dan perlu diminum tujuh hari sebelum tarikh jangkaan bersalin
5. Sapukan air atau minyak di perut ibu dari atas ke bawah dengan bacaan selawat (7 kali)
6. Minyak selusuh perlu diminum sebanyak satu sudu apabila terasa sakit bersalin

Cara B

Beristighfar (3 kali)
Menghadiahkan bacaan kepada Nabi Muhammad SAW, keluarga, para sahabat dan para pengikutnya.
Al Fatihah (1 kali)
Selawat (11 kali)
Alam Nasyrah (7 kali)
Al-Ikhlas (3 kali)
Al Falaq (3 kali)
An Naas (3 kali)
Al Fatihah (1 kali). Kemudian berdoa apa yang dihajati.

Cara C

Al Fatihah. Apabila sampai di ayat 5, lintaskan di dalah hati memohon dimudahkan bersalin sebanyak tiga kali.
Selawat Syifa (7 kali)
Surah al Hasyr, ayat 21 (3 kali)
Surah al-A'raf ayat 54 (3 kali
5. Hembus pada air, minyak atau kurma.

Begitu la kaedahnya... ayat2 yang dibaca semuanya ayat2 al-quran.

Lagi satu petua : klu nak sapu air selusuh di perut.. dengan tangan kanan, dan bermula dari atas ke bawah.. jgn korg bulat2kan dan pusing2kan pulak... kang baby pusing2 tak nak kuar...

Kata org lah.. petua! tak tau sejauh mana kebenarannya...

7 comments:

nanonano said...

Susah atau senangnya pr0ses brsalin tu semua krja Tuhan,xslh kita mcube,selebihnya kita tawakkal je,utk awk skrg,dh elok start minum/sapu, biasanya pdpt doc ni slalu je brtentangn dgn amalan bidan2 kg/org2 tu,tp bg na apa slhnye kita cube petua org2 yg dh bpengalaman kn, insyaAllah mintk dprmudahkn.

shafarina said...

air selusuh minum masa dah sakit nk bersalin.. masa pecah air ketuban..

klu ada minyak selusuh time contraction tu sapu usap2 dan minum sikit


tapi jgn minum masa tak sakit.. huhu

sHarEna said...

kite pn ade air selusuh dr bunga siti fatimah yg org bwk balik dr Mekah. tp tuelah, x berani lg nk minum airnya sbb dgr mcm2 pendapat heheh

tawakal jelah klu nk minum. niat dlm hati moga Allah permudah :)

Suki Cida said...

puan awak!!! saya doakan semoga awak dan baby sihat yer... banyakkan baca doa... erm saya tak minum air selusuh tapi minum air zam2... mmg sakit la... tapi itu contraction sahaja... bersalin amat mudah... heheh terasa nak bersalin lagi rasa...

TeacherNunu said...

sy pun ada terdengar pasal air selusuh tuh..cuma hari tu mak ada cuma dnak dapatkan kat darul syifa tapi dah habis.sekarang ni saya amalkan ayat-ayat yg mudah untuk bersalin :)

Daddy and ibu to Alia Kaiyisah said...

hi dear. anytime je ni u boleh deliver. wish u the best.

+NADS+ said...

mase nad dulu...nad minum masa dah doc pecahkan ketuban...almaklumlah, nad bersalin awal kan...huhu..tp papepun nad doakan sumenye selamat..insyallah...